Kitap yazmak için gerekenler nelerdir? Pek çok insan, kitap yazmaya başlar ancak bir süre sonra nasıl ilerleyeceklerini bilemezler. Kaliteli bir eser yazmak istiyorsanız, bilmeniz gereken her şey bu yazıda.
Kitap yazmak için neler yapmak gerekir?
Yazar olmak isteyen ve bunun hayalini kuran pek çok insan var. Yaratıcı bir düşünceye ya da hayale sahip olduklarını düşünen yazar adayları, kitap yazmaya başlayorlar. Bir süre sonra da bundan vazgeçebiliyorlar. Sürecin zorlu ve çileli olduğunu, tam da bu aşamada fark ediyorlar. Bunu deneyimledikten sonra bir arayış içerisine giriyorlar.
Siz de bu durumda iseniz, muhtemelen kitap yazmanın inceliklerini merak ediyor ve araştırıyorsunuzdur. Hangi tekniklerin kullanılacağı, nereden başlanacağı, kurgunun nasıl yapılacağı gibi konular zihninizi meşgul edip duruyordur. Eğer bir kitap kaleme almak istiyorsanız, bu yazı sizin için rehber niteliğinde olacaktır.
Şunu da belirtmek gerekir ki önemli olan yola çıkmaktır. Eğer yola çıktıysanız ve düşündüklerinizi iki kapak arasında yazılı olarak görmek istiyorsanız doğru yoldasınız. Daha önce hiç bu yolu deneyimlemediyseniz, emin olun bu yazı size rehber olacaktır.
Kitap yazmadan önce neler yapmalısınız?
Kitap yazmak için birtakım adımları atmanız lazım. Bunlara yazma aşamaları diyebiliriz. Her adım, sizi kitabınıza biraz daha yaklaştıracaktır. Şimdi sırasıyla bu aşamaları görelim:
- İlham ve fikir: İlk aşamada yazmak için kayda değer bir fikre ihtiyacını vardır. Daha önce başkalarının aklından geçen bir şey olabilir ama siz, bu fikri ya da hayali, onlardan daha farklı bir şekilde işlemelisiniz.
- Konu ve seçin: Tabii ki tek başına bir ilhama sahip olmak yetmez, aynı zamanda bir konu ve buna uygun bir tema seçmelisiniz. Konu, temaya göre daha geniş bir alanı yansıtır. Tema, konunun düşünce olarak ifadesidir.
- Karakterlerinizi belirleyin: Eğer bir roman ya da öykü yazıyorsanız, muhakkak daha yazmaya başlamadan önce karakterleri belirlemeniz lazımdır. Karakterlerin hayata bakışları, hisleri ve inançları oldukça önemlidir.
- Zaman ve mekanı belirleyin: Olaylar nerede geçecek, kimler hangi mekanlarda bulunacak, olaylar ne kadarlık bir sürede gerçekleşecek… Tüm bunların cevabını önceden vermiş olmalısınız
- Olay örgüsünü en baştan kurgulayın: Olay örgüsü, olayların neden-sonuç ilişkisiyle sıralanmasıdır. Siz de konu ve temayı dikkate alarak karakterlerinize yaşatacağınız olayları, en başından sonuna kadar belirlemelisiniz.
Tüm bunları, yazmaya başlamadan önce belirlemeniz çok önemli ve değerlidir. Yazmanın püf noktası plan ve programdır. Planlı ve programlı hareket etmezseniz, süreç içerisinde zorlanabilirsiniz.
Kitap yazarken yapılması gerekenler nelerdir?
Kitabınızı yazarken dikkate almanız gereken bazı önemli detaylar vardır. Bu detaylar, aslında tüm yazar adayları için bilinen şeylerdir.
“Yazmak için ilk önce bunu bir alışkanlık haline getirmelisiniz. Hiç vazgeçmeden, usanmadan ve yorulmadan yazmalısınız.”
Şimdi sırasıyla bu kitap yazma aşamalarını verelim:
- Her gün yazın: Her gün, his usanmadan yazın. Yazmak günlük rutinlerinizden olsun. Nitekim bu şekilde başarıya ulaşabilirsiniz. Bazı insanlar, yazmayı günlük işleri haline getirmez, bu da onların yazma yeteneklerine zarar verir.
- Hedefiniz olsun: Örneğin, bir günde iki sayfa, bir hikaye, bir paragraf yazacağım diye kendinize söz verebilirsiniz. Bu, yazma rutininizi belli bir disiplinle sürdürmenizi sağlar.
- Revizyon ve düzenleme yapın: Gerektiğinde, yazdıklarınızı ya kendiniz revize etmelisiniz ya da bir başkasına revize ettirmelisiniz. Sürecin daha verimli ilerlemesi için her zaman revizyona ihtiyaç vardır.
- Dil, gramer ve üslup kontrolü yaptırın: Her metin türünün kendine has kuralları vardır ama dil kuralları tüm metin türlerinde aynıdır. Gramer kurallarına uygun metinler kaleme alın, eğer dil bilgisi kurallarını bilmiyorsanız bir editörden destek alın. Unutmayın ki kurgusal metinlerin üslup özellikleri ile öğretici metinlerinki birbirinden farklıdır. Biri daha sanatsal bir dil isterken öteki daha ciddi ve mesajı direkt veren bir dil ister.
Kitap bastırmak için neler gerekir?
Kitap yazmak için yapılması gerekenleri verdikten sonra, şimdi de kitabın basım aşamasıyla ilgili bilgi verelim. Kitabınızı yazıp tamamladıktan sonra basım için de sizi zorlu bir süreç bekliyor. Peki kitap basımı için hangi zorlukları aşmanız gerekir?
- Yayınevi bulmalısınız. Kitabınızı basabileceğini bir yayıneviyle çalışmanız gerekir. Her yayınevi, her kitabı basmaz. Ayrıca butik baskı yapan yayınevleriyle de anlaşabilirsiniz.
- Yayıneviyle anlaştıktan sonra sözleşme imzalayacaksınız. Sözleşmeyi imzalamadan önce her maddeyi tek tek okuyun ki sonradan herhangi bir sorunla karşılaşmayasınız.
- Kitabınızın mizanpaj çalışmalarını yakından takip edin. Her şey arzu ettiğiniz gibi olsun.
- Reklam, bir kitabın satışı için en önemli tanıtım araçlarından biridir. Kitabınız basıldıktan sonra reklam yapmanız oldukça önemlidir.
Kitap yazmak istiyorum ama yazamıyorum, diyorsanız size bir gölge yazarla çalışmanızı tavsiye ederim. Yeteneğinizin olmadığını düşünüyorsanız, profesyonel bir gölge yazardan destek alabilirsiniz. Bunun için bizimle iletişim kurabilirsiniz. koraltunyay@hotmail.com e-mail adresine elektronik posta yollayabileceğiniz gibi WhatsApp (0-552-253-17-32) yoluyla bize ulaşabilirsiniz.