Kitap yazmak istiyorum? Kitap nasıl yazılır? Bir kitap yazmak istiyorsanız ciddi bir performans sergilemelisiniz. Ayrıca kitabınızı farklı aşamalardan geçerek yazabileceğinizi de bilmelisiniz. Kitap yazmanın püf noktalarını öğrenmek istiyorsanız yazımızı okumalısınız. Gölge yazarlık… Gölge yazar… Detaylar yazının içeriğinde. 

Kitap yazmak istiyorum

Kitap yazmak istiyorum

Herkes, yaşamının bir döneminde bu hayali kumuştur. Üstelik kitap yazmak istediklerini belli aşamalarda ifade etmiştir., hayatımızın belirli bir döneminde birçoğumuz kendi kendine bu cümleyi kurmuştur. Pek çok insan, bu cümleyi bir motto cümlesi olarak kullanmış ve yaptıkları iş her ne olursa olsun, yazar olmayı hayal etmiştir. 

Ancak kabul etmek gerekir ki kitap yazmak istiyorum demekle iş bitmiyor, yapılması gereken birtakım işlemler bulunuyor. Fakat bu motto cümleyi söylemekten de vazgeçmemek, bu cümleyi sürekli olarak yinelemek gerekiyor.

Kitap yazmak için bir hazırlık sürecine gereksinim vardır. Bu kararı vermek oldukça önemlidir tabii ki. Eğer bu kararı verdiyseniz, bir sonraki aşamada hangi tür kitap yazacağınızla ilgili bir düşünceniz bulunmalıdır. Roman, öykü, deneme, biyografi, otobiyografi, hatıra ya da masal… Yazacağınız edebi türü belirlemeniz sizin daha kolay çalışabilmenizi sağlayacaktır. Hangi tür kitap yazacağınızı belirlemeniz, süreci o kadar hızlandıracak ve çabalarınızı anlamlı hale getirecektir ki artık süreç daha kolay ilerleyecektir. Kitap nasıl yazılır sorusunu soruyorsanız kendinize, bu sorunun yanıtını bu aşamada hangi tür kitap yazabilirim sorusuyla vermelisiniz. 

Bir kitap nasıl yazılır?

Kitap yazmanın öyle sihirli bir formülü yok. Gerçekten kitap yazmak çileli bir süreç haline gelebiliyor. Dolayısıyla sabır ve azim, kitap yazma sürecinde yazar adayının en önemli davranış biçimi oluyor. En başta söyleyelim: Kitap yazmak istiyorsanız yazarlık eğitimleri alabilirsiniz. Yazarlık eğitimi alan pek çok yazar adayı, sürecin sonunda kendi kitaplarını yayımlamışlardır. Özellikle yaratıcı yazarlık eğitimleri, yazar adaylarının nitelikli bir roman yazmalarını ya da öykü kitabı çıkarmalarını sağlamaktadır.

Yazmanın da kendine göre bir tekniği vardır. Hatta her edebi türün yazım tekniği birbirinden farklıdır. Deneme, makale ve gazete köşe yazısı (fıkra) gibi öğretici türler ile roman, öykü ya da masal gibi olay esasına dayalı türleri yazmak için farklı teknikler kullanmalısınız. Biz, bu yazıda genel itibarıyla kitap nasıl yazılır, bundan söz edeceğiz. 

Az önce de ifade ettiğim gibi en başta bir fikir ya da imgeniz olsun, ardından da hangi tür bir kitap yazacağınızı belirleyin! Emin olun ki gerisi çok kolay olacaktır. Buna göre bir eğitim alır, süreci daha da hızlandırırsınız. Bununla birlikte kitap yazma sürecini daha bilgiye dayalı olarak sürdürürsünüz ve işler sizin için giderek daha da rasyonel hale gelir.

Nitelikli bir kitap yazmak istiyorum

Nitelikli bir kitap yazmanın sihirli bir formülü var mıdır? Bu soruya vardır ya da yoktur şeklinde yanıt vermek imkansız elbette. Hatta her iki şekilde de yanıt verilebilir. Az önce de belirttiğimiz gibi bir yazarlık eğitimi alarak işe başlayın. Bu sizi yönlendirecektir. Bunun dışında neler yapabilirsiniz? Şimdi bu sorunun yanıtını verelim.

  • Yazmak istediğiniz edebi türe uygun başka kitaplar okuyun. Bunu mutlaka yapın. İşinizi kolaylaştıracak bir girişim olacaktır benzer kitapları okumak. Roman mı yazmak istiyorsunuz? O zaman roman okuyun. Deneme kitabı mı yazmak istiyorsunuz? O zaman Nurullah Ataç, Vedat Günyol ya da başka yazarları okuyun. Bu, yolunuzu aydınlatacaktır. Hangi kitapları okuyacağınızı Kitapyurdu gibi sitelerden arama yaparak bulmanız mümkün elbette. Edebiyat tarihlerine bakabilirsiniz, gazetelerin kitap tanıtım eklerini kullanabilirsiniz. Bu da sizi yönlendirecektir.
  • Ayrıntılı bir araştırma yaparak işe başlayın. Yazacağınız kitap bir araştırma kitabıysa eğer YÖK’ün tez sayfasına bakabilir, yine online kitapçılara anahtar kelimeleri yazarak ilgili kitapları bulabilirsiniz. Ayrıca, Google Akademik sayfası da sizin yazacağınız kitapla ilgili makalelere ulaşmanızı sağlar. Yazmak meşakkatli bir süreçtir, yorucudur, ciddi bir mesai harcamanıza neden olur. Bu da işin keyifli bir tarafıdır aslında.
  • Plan yapmaya özen gösterin. Buna bir kurgu gözüyle de bakabiliriz. Ya da kompozisyon  olarak da vasıflandırabiliriz bu çalışmayı. Kurgu veya sinopsis yapmak, sürecin daha da kolay işlemesini sağlar. Birkaç sayfalık bir metin… Ne yazacaksınız? Bunu başlıklar halinde ya da içindekiler kısmı gibi yazın. Hangi aşamada ne yazacağınız belirlemiş olur, dolayısıyla o başlığı yazarken alanınızı daraltıp kolayca hareket edersiniz. Bu bölümü yazarken notlar da alın, alt başlıklar da belirleyin. Eğer alt başlıklar varsa daha dar bir alanda hareket edebilirsiniz. 

Kitap yazmak istiyorum diyorsanız bu aşamaları takip etmelisiniz.

İyi bir kitap nasıl yazılır?

Kaç sayfa yazacaksınız kitabınızı? Bunu da en başta belirlemelisiniz ki sınırınız ya da çerçeveniz ortaya çıksın. Kitabın hacmi, sayfa sayısıyla ilgilidir. Artık kitabınızın sayfasını belirledikten sonra işler daha da kolaylaşacaktır. Mesela 400 sayfa mı yazacaksınız romanınızı? Buna göre hareket edersiniz ve zorluk yaşamazsınız. 

Kimileri sayfa sayısından ziyade kelime sayısı olarak kitaplarını sınırlandırır. Yayınevleri de kitabınızın sayfa sayısına değil, kelime sayısına bakar. Kelime sayısına dayalı olarak sayfa sayısı ortaya çıkar zaten. Genel itibarıyla bir romanın bir sayfasında ortalama 200-250 arasında kelime vardır. Kelime sayısı, Word dosyasındaki yazının puntosuna, satır aralığına ya da fontuna göre değişir. Mizanpaj da sayfa sayısını belirleyen bir başka faktördür. Bunu da gözden uzak tutmamak gerekir.

Bu noktada kelime hazinenizi de geliştirin. Kelime hazinenizin geniş olması, bir durumu farklı sözcüklerle anlatabilmenizi sağlar. Kavramsal hafızanız da gelişir. Bunun için sözlüklere bakabilirsiniz. Türkçe sözlük bu noktada işinizi görür. Türk Dil Kurumu‘nun Türkçe sözlüğünü okumanız ufkunuzu inanamayacağınız şekilde geliştirir. Kelime hazinenizin genişlemesi ifade kabiliyetinizi artırır.

Yapacağınız işe zaman ayırın. Yani istikrarlı olun. Kitap yazmak istiyorum diyorsanız eğer her gün belli bir zamanı bu işe ayırmalısınız. Sizi programlar bu durum. Motive olur ve bu işi yapabileceğinize inanırsınız. Her gün olmasa bile haftada birkaç gününüzü bu işe ayırın. Hatta deyin ki 

“Her gün 200 kelime yazcağım. Bu hafta 500 kelime yazmış olacağım. Bu ay, en az 4000 kelimeyi kitabıma ekleyeceğim.”

İşte bu kararlılık, işinizi kolaylaştıracaktır.

Yazar koçlarıyla çalışabilirsiniz

Yazar koçları işinizi kolaylaştırır. Birebir çalışarak, yazma sürecini daha da verimli hale getirebilirsiniz. Yazmak için sizi motive eden bir şeyler olması lazım. Yazar koçu, bu işlevi yerine getirecektir. Yazarlara yardımcı olan koçlar, istediğiniz edebiyat türü konusunda sizi yönlendirir, daha nitelikli bir eser yaratmanızı sağlar. Yazar koçunun yanı sıra editörleri de kullanabilirsiniz. Editörler, birtakım teknik konularla ilgili sizi yönlendirir.

Gölge yazar da kullanabilirsiniz

Hayalet yazarlar da kitap yazma konusunda size yardımcı olabilir. Gölge yazar, sizin adınıza kitap yazan kişidir. Size geliştirici editör olarak da yardımcı olabilir gölge yazarlar. Kısacası gölge yazarlık hizmeti aldığınızda düşündüğünüz kitap, fikir halinden son haline kadar en güzel şekilde ortaya çıkacaktır.

Kitap yazmak istiyorum diyorsanız, yazar koçluğu ya da gölge yazarlık hizmeti almak istiyorsanız bizimle iletişim kurabilirsiniz.

koraltunyay@hotmail.com elektronik posta adresinden bize ulaşabileceğiniz gibi 0-552-253-17-32 nolu telefonu arayabilirsiniz.